Podczas
festynu w toskańskim mieście Massa 50 włoskich pizzaioli, czyli
piekarzy pizzy, rzuciło wyzwanie Polakom, którzy w sierpniu 2010
roku przygotowali na krakowskich Błoniach pizzę długości 1010
metrów i 28 centymetrów.
Ich
wypiek miał 1172 metry i 97 centymetrów i jest to najdłuższa
pizza na świecie. Do jej upieczenia, rozłożonej wzdłuż nabrzeża
Massy i wpisanej do Księgi Rekordów Guinnesa, zużyto 2 ton mąki,
30 kilogramów bazylii, kilkuset kilogramów mozzarelli i wielkie
wiadra sosu pomidorowego. Pizza pieczona była stopniowo przez 24
godziny. Dochód z imprezy, zakończonej prezentacją olbrzymiego
wypieku, został przekazany na rzecz ludności z regionu
Emilia-Romania, która ucierpiała w ubiegłorocznym, majowym
trzęsieniu ziemi.
Rywalizacja
włosko-polska ma kilkuletnią tradycję, tym razem piłka dla
Włochów. Zaczęło się w 2004 r., kiedy to Polacy upiekli pizzę o
długości 134 metrów. Włoscy pizzaioli odpowiedzieli piekąc 405
metrów pizzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz