Fala reklamy w mediach różnych „cudownych” leków na
wszystko, powoduje utwierdzenie wielu mitów medycznych. Szeroko prowadzone
badania obalają przesądy, ale nie tak do końca. Najbardziej popularne z nich
dalej tkwią w świadomości społecznej.
1. Witamina C (kwas
askorbinowy) jest dobra na przeziębienia
Szeroko
zakrojone badania kliniczne, wykazały, że włączenie witaminy C do leczenia po
wystąpieniu objawów przeziębienia, nie powodowało zmniejszenia nasilenia
objawów i czasu trwania choroby w porównaniu z placebo. Nie wykazano również
skuteczności witaminy C w zapobieganiu infekcji, poza sytuacjami, w których
podejmuje się dużą aktywność fizyczną (bieganie maratonów, jazda na nartach) na
dużym mrozie.
2. Dostępne bez
recepty leki przeciwbólowe są całkowicie bezpieczne
Nadmierne i przedłużone
stosowanie leków przeciwbólowych może prowadzić do uszkodzenia błony śluzowej
żołądka oraz niebezpiecznych krwawień z przewodu pokarmowego. Ich nadużywanie powoduje
także uszkodzenie nerek oraz może powodować klopy z ciśnieniem. Większości nie
powinny stosować kobiety w ciąży. Przedawkowanie tych leków prowadzi często do
nieodwracalnego uszkodzenia wątroby lub poważnych zaburzeń w obrazie krwi czy
uszkodzenie szpiku.
3. Szczepionki są
szkodliwe
Zdecydowanie mit. Ewentualne
dolegliwości są one najczęściej łagodne i przemijające. Doniesienia o
potencjalnym związku pomiędzy szczepieniami a ryzykiem zachorowania na autyzm,
cukrzycę typu I czy stwardnienie rozsiane nigdy nie doczekały się rzetelnego
naukowego potwierdzenia.
4. Wiek ojca w
momencie poczęcia nie ma znaczenia dla zdrowia dziecka
Niestety, a może stety – mit. Badania
wykazały, że wiek ojca w momencie poczęcia dziecka ma zasadnicze znaczenie. Późne
ojcostwo wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia schizofrenii u
potomstwa. Ponadto wykazano zależność pomiędzy zaawansowanym wiekiem ojca a
częstszym występowaniem u dzieci wad wrodzonych oraz chorób związanych z
dziedziczeniem (np. zespół Marfana, achondroplazja). Zaobserwowano niewielką
zależność między zaawansowanym wiekiem ojca a zwiększoną częstością występowania
białaczek i nowotworów układu nerwowego.
5. Ciężarna powinna
jeść za dwoje
Jeden z najbardziej
rozpowszechnionych mitów, który zdaje się być usprawiedliwieniem dla obżarstwa
kobiet w ciąży. Zagraża to zdrowiu nie tylko kobiety ciężarnej (cukrzyca i
nadciśnienie związane z ciążą zagrażające przedwczesnym porodem, większe ryzyko
konieczności wykonania cesarskiego cięcia, większe ryzyko wystąpienia
zakrzepicy żylnej i zatorowości płucnej), ale także nienarodzonemu dziecku
(większe ryzyko makrosomii płodu i związanych z nią urazów okołoporodowych,
większa śmiertelność okołoporodowa, większe prawdopodobieństwo wystąpienia wad
wrodzonych, wydłużenie czasu trwania ciąży, wydłużenia czasu trwania porodu).
6. Tabletki antykoncepcyjne powodują raka
I tak, i nie. Jednoznacznie nie
potwierdzono zależności pomiędzy zażywaniem tabletek a rakiem piersi. Badania wykazały
ponad wszelką wątpliwość, że ryzyko rozwoju raka jajnika było niższe w grupie
stosującej tabletki, niż u kobiet, które ich nie stosowały. Stwierdzono również
zmniejszone ryzyko zachorowania na raka endometrium (błony śluzowej macicy).
Jednocześnie
są dowody, że stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych, wiąże się ze
zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka szyjki macicy. Ryzyko to rośnie wraz
z czasem stosowania tabletek.
7. Kawa jest
niezdrowa
Nie udowodniono wpływu kawy na
rozwój choroby niedokrwiennej serca i nowotworów. Wręcz przeciwnie! Wiadomo, że
picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona, Alzheimera, a także
cukrzycy typu II oraz dny moczanowej. Oczywiście mowa o kawie pitej w
rozsądnych ilościach.
8. Poziom cholesterolu
powinien być jak najniższy
Przede wszystkim – jest
cholesterolu dobry (HDL) cholesterol oraz cholesterol LDL, czyli zły.
Udowodniono, że zbyt niski poziom cholesterolu HDL wiąże się ze zwiększonym
ryzykiem rozwoju miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca, w tym zawału
serca. Jego bardzo wysokie wartości związane są z wystąpieniem tzw. zespołu
długowieczności, czyli wydłużenia życia przeciętnie o 5 do 7 lat w stosunku do
średniej społeczeństwa.
Zupełnie przeciwne działanie ma
cholesterol LDL. Jego zbyt wysoki poziom zwiększa ryzyko chorób
sercowo-naczyniowych. Wiadomo też jednak, że jego bardzo niskie wartości mogą
wiązać się z powikłaniami ze strony układu nerwowego, czyli neuropatią. Nadal
nie rozstrzygnięto jednoznacznie, czy istnieje zależności pomiędzy niskim
poziomem cholesterolu a potencjalnie zwiększonym ryzykiem rozwoju nowotworów.
9. Owoce pomagają
schudnąć
Owoce są bogatym źródłem
niezbędnych witamin, minerałów i błonnika roślinnego, ale mają sporo kalorii.
Jedno średniej wielkości jabłko ma ok. 150 kcal, czyli mniej więcej tyle samo
co 100 gramów
ugotowanego na sypko ryżu. Chcąc dostarczyć organizmowi niezbędnych składników
pokarmowych i błonnika, warto zmniejszyć ilość spożywanych owoców na rzecz
warzyw, które zawierają znacznie mniej łatwo przyswajalnych cukrów, a przez to
są mniej kaloryczne.
10. Telefony komórkowe
powodują raka
Mit! Jest faktem, że jednym z
czynników ryzyka rozwoju guzów mózgu jest narażenie na promieniowanie fal o
częstotliwości radiowej. Choć jednak telefony komórkowe są źródłem takich fal
(tak samo jak mikrofalówki, radary czy komputery), jak dotąd żadne z badań nie wykazało zależności
pomiędzy częstym używaniem telefonu komórkowego a zwiększonym ryzykiem
odległych działań niepożądanych, w tym wystąpienia nowotworów centralnego
układu nerwowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz