Powered By Blogger

niedziela, 30 grudnia 2012

Cytryna dobra na wszystko?



Cytryna pochodzi z południowych Chin, do Europy trafiła w okresie Średniowiecza. Jest uprawiana  dla swoich owoców (jagód), które zawierają dużo witaminy C i B1 oraz kwasu cytrynowego. Największe plantacje znajdują się w USA, we Włoszech, Meksyku, Grecji i Hiszpanii. Znajduje się w rejestrze roślin uprawnych Unii Europejskiej.
W przemyśle spożywczym i farmaceutycznym owoce oraz skórki cytryny są wykorzystywane jako źródło kwasów cytrynowego oraz olejku eterycznego,
Jako roślina ozdobna jest uprawiana w ogrodach i parkach w krajach o ciepłym klimacie. Na obszarach o klimacie umiarkowanym uprawia się ją w szklarniach i palmiarniach, a także w mieszkaniach, jako roślinę pokojową.
Brzuch
            Sok z cytryny wyciska się do ciepłej wody, można nieco posłodzić miodem. Pomaga przy niestrawności, gdyż zwiększa produkcję żółci, co sprzyja procesom trawiennym. Reguluje również regularne wypróżnianie „na twardo”.
Wątroba
Przez wspomniane zwiększenie produkcji żółci, sok z cytryny poprawia funkcjonowanie wątroby. Wpływać również na regulację poziomu wapnia.

Infekcje
            Dzięki dużej zawartości witaminy C cytryna wspomaga pracę układu odpornościowego, przyspiesza również powrót do zdrowia. Jej kwasowy charakter sprawia, że wykazuje silne właściwości bakteriobójcze. Letnia woda z wyciśniętym sokiem z cytryny to znakomita płukanka gardła podczas stanów zapalnych jamy ustnej i migdałków.
Skóra
Cytryna w dawnych czasach była stosowana do odkażania ran. Przyspiesza gojenie i krzepnięcie krwi, „wyciąga” też niewielkie siniaki. Można stosować ją bezpośrednio na skórę,  również w walce z przebarwieniami i zaskórnikami. Sam sok sprzyja detoksykacji organizmu. Ważne dla pań! Może opóźniać powstawanie zmarszczek i pomagać w walce z wypryskami czy trądzikiem.
Nadciśnienie tętnicze

Duża zawartość potasu w cytrynie sprzyja w walce z nadciśnieniem. Dodatkowo pomaga w utrzymaniu właściwej elastyczności naczyń krwionośnych, co powoduje mniejsze ryzyko zmian miażdżycowych, zawałów oraz udarów. Cytryna jest znakomitym dodatkiem do ryb.
Ciąża
No, nie! Ciąży nie zapobiega! Cytryna z uwagi na dużą zawartość wapnia, może przyczyniać się do budowy mocnych kości i zębów. Pomaga również w prawidłowym rozwoju układu nerwowego u płodu w okresie ciąży.
Utrata wagi
Cytryna zawiera sporo pektyny (węglowodanów). Dzięki temu hamuje apetyt, a o działaniu trochę przeczyszczającym już była mowa. 

To jeszcze nie wszystko! Sok z cytryny jest świetnym dodatkiem prozdrowotnym dla osób cierpiących na astmę, choroby reumatyczne, czy kamicę nerkową. Dawniej stosowano ją również jako element kuracji u chorych na malarię czy cholerę.







Nie jednoznacznej odpowiedzi ile soku z cytryny jest ilością optymalną. Jedna dziennie wydaje się być w sam raz. Można rozpuścić ja w wodzie z miodem, dodać do herbaty, zimnego soku lub użyć do sałatek.
Z drugiej strony należy pamiętać o dwóch sprawach:
- sok z kiszonej kapusty ma więcej witaminy C niż cytryna
- w wysokich temperaturach (powyżej 70˚ C) witamina C się rozkłada, więc herbata nie może być gorąca.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz