Cytryna pochodzi z południowych
Chin, do Europy trafiła w okresie Średniowiecza. Jest uprawiana dla swoich owoców (jagód), które zawierają
dużo witaminy C i B1 oraz kwasu cytrynowego. Największe plantacje znajdują się
w USA, we Włoszech, Meksyku, Grecji i Hiszpanii. Znajduje się w rejestrze
roślin uprawnych Unii Europejskiej.
W przemyśle spożywczym i
farmaceutycznym owoce oraz skórki cytryny są wykorzystywane jako źródło kwasów
cytrynowego oraz olejku eterycznego,
Jako roślina ozdobna jest
uprawiana w ogrodach i parkach w krajach o ciepłym klimacie. Na obszarach o
klimacie umiarkowanym uprawia się ją w szklarniach i palmiarniach, a także w
mieszkaniach, jako roślinę pokojową.
Brzuch
Sok z cytryny wyciska się do
ciepłej wody, można nieco posłodzić miodem. Pomaga przy niestrawności, gdyż
zwiększa produkcję żółci, co sprzyja procesom trawiennym. Reguluje również
regularne wypróżnianie „na twardo”.
Wątroba
Przez wspomniane zwiększenie produkcji
żółci, sok z cytryny poprawia funkcjonowanie wątroby. Wpływać również na
regulację poziomu wapnia.
Infekcje
Dzięki
dużej zawartości witaminy C cytryna wspomaga pracę układu odpornościowego,
przyspiesza również powrót do zdrowia. Jej kwasowy charakter sprawia, że
wykazuje silne właściwości bakteriobójcze. Letnia woda z wyciśniętym sokiem z
cytryny to znakomita płukanka gardła podczas stanów zapalnych jamy ustnej i
migdałków.
Skóra
Cytryna w dawnych czasach była stosowana
do odkażania ran. Przyspiesza gojenie i krzepnięcie krwi, „wyciąga” też
niewielkie siniaki. Można stosować ją bezpośrednio na skórę, również w walce z przebarwieniami i
zaskórnikami. Sam sok sprzyja detoksykacji organizmu. Ważne dla pań! Może
opóźniać powstawanie zmarszczek i pomagać w walce z wypryskami czy trądzikiem.
Nadciśnienie tętnicze
Duża zawartość potasu w cytrynie
sprzyja w walce z nadciśnieniem. Dodatkowo pomaga w utrzymaniu właściwej
elastyczności naczyń krwionośnych, co powoduje mniejsze ryzyko zmian
miażdżycowych, zawałów oraz udarów. Cytryna jest znakomitym dodatkiem do ryb.
Ciąża
No, nie! Ciąży nie zapobiega! Cytryna
z uwagi na dużą zawartość wapnia, może przyczyniać się do budowy mocnych kości
i zębów. Pomaga również w prawidłowym rozwoju układu nerwowego u płodu w
okresie ciąży.
Utrata wagi
Cytryna zawiera sporo pektyny
(węglowodanów). Dzięki temu hamuje apetyt, a o działaniu trochę
przeczyszczającym już była mowa.
To jeszcze nie wszystko! Sok z
cytryny jest świetnym dodatkiem prozdrowotnym dla osób cierpiących na astmę,
choroby reumatyczne, czy kamicę nerkową. Dawniej stosowano ją również jako
element kuracji u chorych na malarię czy cholerę.
Nie jednoznacznej odpowiedzi ile
soku z cytryny jest ilością optymalną. Jedna dziennie wydaje się być w sam raz.
Można rozpuścić ja w wodzie z miodem, dodać do herbaty, zimnego soku lub użyć
do sałatek.
Z drugiej strony należy pamiętać
o dwóch sprawach:
- sok z kiszonej kapusty ma
więcej witaminy C niż cytryna
- w wysokich temperaturach
(powyżej 70˚ C) witamina C się rozkłada, więc herbata nie może być gorąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz