Jeszcze trochę i na wigilijnym stole
wyląduje karp, popijany barszczem lub zupą grzybową, a czasem
czymś mocniejszym. A czekają jeszcze makiełki, kapusta z grochem,
słodkości i cytrusy! Co tu dużo mówić – nie dość, że co
kraj to obyczaj, to jeszcze w zasadzie co region!
Anglia
Tradycyjnym daniem bożonarodzeniowym
w Anglii jest indyk, których sprzedaje się kilka milionów.
Nadziewa się go jadalnymi mielonymi kasztanami, pieczonymi
ziemniakami, brukselką, pieczoną pietruszką ze skórką
pomarańczową lub szałwiowo-cebulowym farszem. W tym samym naczyniu
piecze się też małe kiełbaski zawinięte w plasterki boczku,
które układane są obok indyka na półmisku. Na deser podawany
jest słynny angielski pudding. Tradycja przygotowywania tego deseru
jest wyjątkowa. Nakazuje, iż pudding powinien być wykonany z
trzynastu składników, co symbolizuje Jezusa Chrystusa i dwunastu
apostołów. Są to mąka, łój wołowy, migdały, trzy rodzaje
rodzynków, bułka tarta, cukier, jajka, rum, utarta marchewka,
kandyzowane czereśnie i sok z cytryny. Każdy z członków rodziny
musi choć raz zamieszać masę drewnianą łyżką, wykonując ruchy
ze wschodu na zachód. Trzeba wtedy pomyśleć życzenie!
Przygotowanie puddingu trwa trzy
miesiące, co tydzień trzeba go mieszać z dodatkiem rumu.
Świąteczny pudding podawany jest w polewie z budyniu albo brandy.
Alkohol jest podpalany, a ogień ma odstraszać nieszczęścia.
Anglicy spożywają główny posiłek w okolicach godziny dwunastej.
Hiszpania
W Hiszpanii podczas Wigilii nie
spożywa się jedynie potraw postnych, menu jest urozmaicone w
zależności od regionu. Wieczerzę rozpoczyna seria przystawek jak:
suszona szynka - jamon, pasztety i owoce morza serwowane na zimno.
Potem podaje się zupę, a najpopularniejsza jest consomme, czyli
hiszpański rosół. Dalej serwuje się ryby, a następnie mięsne
danie główne, zależnie od regionu. Cochinillo, czyli potrawa z
młodego prosiaczka i jagnięcina głównie w Castilla León i
Castilla La Mancha. W Andaluzji na święta jada się drób,
najczęściej indyka.
Hiszpańskie święta obfitują też w
słodkości. Hiszpanie nie dzielą się opłatkiem, zastępuje go
turrón, czyli rodzaj nugatu z migdałów i miodu. W Wigilię Bożego
Narodzenia oraz w pierwszy dzień świąt podaje się ciasto, zwane
Roscon de Reyes, czyli ciasto Trzech Króli, w którym zapieka się
drobny upominek. W cukierniach sprzedawane są mazapanes -
marcepanowe słodycze i polvorones, czyli kruche ciasteczka z
dodatkiem migdałów, cynamonu, a tradycyjnie także smalcu.
Ulubionym napojem Hiszpanów podczas świątecznej kolacji jest cava,
czyli hiszpańskie wino musujące. Uroczysta wieczerza zwykle
przeciąga się do późnych godzin nocnych.
Włochy
Dla Włochów najważniejszym dniem
Bożego Narodzenia jest 25 grudnia. W Wigilię dania są postne,
oparte na rybach i owocach morza. Podaje się też spaghetti z
małżami, cozze ripiene (małże nadziewane), rybę pieczoną itp.
Dobór dań zależy od regionu Włoch. Pierwszy dzień świąt to
czas rodzinnych spotkań na wystawnym obiedzie, podaje się wielką
sztukę pieczonego mięsa. Może to być wieprzowina, jagnięcina czy
też indyk z pieczonymi ziemniakami oraz warzywami.
Na północy kraju, w świątecznym
menu znajdują się dania faszerowane mięsem, warzywami i serem
m.in. tortellini. Na południu serwuje się lasagne z sosem
pomidorowym z mięsem wieprzowym oraz kilkoma rodzajami serów i
zapiekanki z makaronu cannelloni, faszerowanego mięsem, szpinakiem
czy białym serem ricotta. Podaje się też zupy np. z porów z
ziemniakami lub z przepiórczymi jajami i dodatkiem trufli.
Najpopularniejszym deserem jest znane
na całym świecie włoskie ciasto z bakaliami – panettone,
posypane cukrem pudrem. Innym świątecznym ciastem jest pandoro,
czyli drożdżowa, maślana babka pieczona w formie w kształcie
gwiazdy, z wierzchu obsypana cukrem pudrem z dodatkiem wanilii.
Popularny jest także tort ryżowy oraz odpowiednik polskiego
piernika - pan speziale.
Francja
We Francji najważniejszy jest obiad
pierwszego dnia świąt. Nie może wtedy zabraknąć owoców morza,
ostryg, langust czy krewetek, a także wędzonego łososia. Typowo
francuskim rarytasem świątecznym jest pasztet z kaczych lub gęsich
wątróbek - foie gras. Przyrządza się je też na inne sposoby np.
przysmaża z konfiturą z pigwy i podaje jak szaszłyk. Często w
świątecznym menu Francuzów znajduje się także pieczony indyk
oraz kapłon albo perliczka, faszerowane kasztanami, a nawet
truflami.
W Alzacji zwykle serwuje się gęś,
jako główny posiłek, w Bretanii gryczane naleśniki polane kwaśną
śmietaną, a w Burgundii popularny jest indyk i kasztany. Wszędzie
we Francji w Boże Narodzenie podaje się tradycyjny deser bûche de
noël, czyli ciasto w kształcie polana drewna. Robi się je z kremu
maślanego i ciasta biszkoptowego, które tworzą swego rodzaju
roladę. Najbardziej znane smaki kremu to wanilia, orzech laskowy i
kawa. Na cieście umieszcza się figurki z cukru lub z plastiku,
nawiązujące do ikonografii świątecznej.
Portugalia
Musi być dorsz! Główne wigilijne
danie w Portugalii to bacalhau de consoada. Składa się z gotowanych
filetów z dorsza, moczonych przez dwa dni, by wypłukać sól, do
których podaje się ziemniaki, gotowaną kapustę tronchudas oraz
rzepę, brokuły i marchew. Pierwszy dzień świąt obfituje w
potrawy mięsne jak indyk lub kurczak nadziewany kasztanami,
rodzynkami i migdałami, kiełbaski wieprzowe chourico, gotowana
kaszanka, wieprzowe podbrzusze, tradycyjne świńskie uszka.
Najbardziej obfity jest deser. Najpopularniejsze są ciasteczka
rabanadas, czyli cynamonowe grzanki moczone w słodkim mleku i
smażone, pasteis de doce de grăo, czyli ciasteczka z marmolady i
grochu, czy bolo de mel - piernik. Nieodłącznym elementem
świątecznego stołu jest bolo de rei - „królewskie ciasto",
które ma kształt korony, w którego wnętrzu ukryte jest ziarno
bobu. Ten, kto je znajdzie ma zagwarantowane szczęście w
nadchodzącym roku. Kiedyś bolo de rei jedzono podczas Święta
Trzech Króli, obecnie jedzone jest w okresie Świąt Bożego
Narodzenia. Na ten czas przygotowuje się także specjalne gatunki
porto oraz serów, których nazwa często pochodzi od miejscowości,
gdzie zostały wyprodukowane.
Norwegia
Wigilia rozpoczyna się od rommegrot,
czyli gęstej zupy mlecznej z cynamonem podawanej z suszoną wędliną.
Później podaje się potrawy mięsne jak i rybne. Z dań
mięsnychkrólują ribbe - tłuste żeberka wieprzowe, które
przygotowuje się na specjalnych (dostępnych od października w
każdym markecie) rusztach. Podaje się je z ziemniakami i kwaśną
kapustą. Druga co do popularności potrawa wigilijna to pinnekjøtt
- solone i suszone, a czasami wędzone żeberka jagnięce, podawane z
kiełbaskami, gotowanymi ziemniakami i purée z brukwi. W Boże
Narodzenie w niektórych norweskich domach, podobnie jak w wielu
innych krajach, podawany jest indyk.
Z dań rybnych prym wiedzie lutefisk -
sztokfisz (specjalna suszona ryba) zmiękczony w wodzie i ługu
sodowym, potem gotowany, a czasami przyrządzany na grillu. Podawany
jest z ziemniakami, bekonem, purée z groszku i musztardą. Na stole
wigilijnym nie może także zabraknąć gotowanego dorsza. Tradycja
nakazuje, aby na świątecznej uczcie znalazło się siedem różnych
ciasteczek i wszystkie powinny być przygotowane w domu. Jedynym z
tych ciasteczek jest pepperkake - ludzik z piernika.
Grecja
Właściwie nie ma potraw
zarezerwowanych wyłącznie na świąteczne dni, gotuje się po
prostu najsmaczniejsze, najbardziej syte dania. Wiąże się to
między innymi z tym, że okres świąteczny poprzedzany jest
wielodniowym postem, który jest "nadrabiany". Na
świąteczny obiad przyrządza się często pieczoną wieprzowinę
lub pieczonego indyka faszerowanego kasztanami, orzeszkami pinii,
mięsem i rodzynkami. Innym popularnym daniem jest potrawka z
jagnięciny. Greckie świąteczne przysmaki to także słodycze m.in.
melomakarona - ciasteczka maczane w słodkim syropie, czy
kourabiedes - maślane ciasteczka obficie posypywane cukrem pudrem.
Ważną potrawą dla Greków jest też christopsomo, czyli chleb
Chrystusa - duży, okrągły chleb z orzechami i odciskiem krzyża,
wokół którego stawia się symbole z ciasta przedstawiające
wszystko to, co oznacza stałość i nieprzemijanie.
Finlandia
W Finlandii na Wigilię idzie się
do…sauny, a około 17.00 rozpoczyna się kolacja wigilijna, a
której podawana jest pieczona szynka, zapiekanka z brukwi lub
marchewki oraz sałatka z czerwonych buraków.
Gwatemala
Święta Bożego Narodzenia są jednak
znacznie mniej znaczące niż Wielkanoc, która jest najważniejszym
świętem w roku. Podstawą bożonarodzeniowego posiłku w Gwatemali
są tamales. Jest to mielone mięso połączone z masą z mąki
kukurydzianej (i niekiedy innymi dodatkami), zawinięte w liście
kukurydzy. Na stole 25 grudnia nie może zabraknąć sosu guacamole.
Bułgaria
W wieczór przed Bożym Narodzeniem
cała rodzina zbiera się na uroczystej kolacji. Na tradycyjnym stole
w Wigilię podaje się dania bezmięsne: fasolę, soczewicę, gołąbki
z ryżem, suszoną czerwoną paprykę faszerowaną ryżem, fasolą
lub ziemniakami, kompot z suszonych śliwek i jabłek. W Boże
Narodzenie w Bułgarii nie serwuje się potraw z ryb, gdyż uważa
się je za mięsne. Bardzo ważne miejsce na stole zajmuje kołacz,
na którym gospodyni kładzie monetę i gałązkę derenia obwiązaną
czerwoną nitką. Ten, komu przypadnie moneta, będzie bogaty w
przyszłym roku, a posiadacz gałązki będzie się cieszyć
zdrowiem.
Słowacja
Dziwny zwyczaj praktykowany jest
jeszcze w niektórych domach na Słowacji.
Na początku świątecznej kolacji,
głowa rodziny nabiera na łyżkę jedną z tradycyjnych potraw, po
czym ciska nią w sufit. Im więcej jedzenia pozostanie na suficie,
tym więcej szczęścia czeka domowników w nadchodzącym roku.
Ile można jeść? Po skosztowaniu
wszystkich potraw największego głodomora w końcu zmorzy! Ale żeby
na początku wieczerzy rzucać jedzeniem o sufit?!
O Bogowie!
Słowacja, mi wyraźnie, nie odpowiada! - ale nasze, polskie dania - wigilijne i świąteczne, są najlepsze, najsmaczniejsze i bardzo urozmaicone. - SMACZNEGO!!!
OdpowiedzUsuń