Powered By Blogger

piątek, 13 grudnia 2013

Czarna kura, czarne kości i mięso

           Ayam Cemani to bardzo rzadka rasa kur, pochodzących z Indonezji. Ayam językowo oznacza „kurczak", a „Cemani” po jawajsku „całkowicie czarny".
               Rasa pochodzi z wyspy Jawa (Indonezja). Po raz pierwszy takie kury zostały przywieziony do Europy w 1998 r. przez holenderskiego hodowcę, Jana Steverinka. Obecnie spotkać je można w Holandii , Niemczech , Słowacji i Czechach . Istnieje kilka odmian Ayam Cemani.
               Ptaki są całkowicie czarne: mają czarne upierzenie z zielonkawym połyskiem, czarne nogi i szpony, czarny dziób i język, grzebień, a nawet czarne mięsa i kości. Wewnętrzne narządy są również czarne. No, powiedzmy, „ciemne”. Koguty ważą 2 -2,5 kg, a kury od 1,5 -2 kg. Ich jajka są białe z różowym odcieniem, o wadze ok. 45 g, a zanoszą ich ok. 80 rocznie.
              Para takich ptaków kosztuje w granicach 100 dolarów, ale gwarancji zupełnej czystości rasy poza Indonezją, nie ma. A ten kraj na import żywych kurczaków postawił zdecydowany szlaban!
              Ze względu na czarne mięso, często „używane są” do celów mistycznych. Niektórzy hodowcy określają rasę Ayam Cemani, jako „Lamborghini drobiu."
Jeszcze ciekawostka – z ich piór produkuje się znakomity tusz!



7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa rasa! - szkoda, że jaja nie są czarne! Osobiście, nie mogłabym jeść, takiego - czarnego mięsa, bo miałabym wrażenie, że jem mięso spalone. Jakaś rasa z piekła rodem!?

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna i wspaniała rasa,szkoda że nie można kupić, ale pewnie kupę kasy kosztuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Weźmisz czarno kure...

    OdpowiedzUsuń
  4. Poszukuję pary kurcząt lub jajek lęgowych tej rasy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na olx i allegro są dostępne jaja legowe 5zl sztuka...

    OdpowiedzUsuń