Powody niemal całkowitego
zaniechania produkcji w XVII w. nie są do końca znane. Wiedza o stali damasceńskiej
dotarła
do Europy w czasie wypraw krzyżowych. Wśród rycerzy europejskich szybko
rozpowszechniły się legendy o szablach z tej stali, którymi można
było
przecinać świece na pół bez ich przewrócenia oraz szczerbić
kamienie i miecze europejskie. Większość z nich była przejaskrawiona, jednak stal damasceńska
zdecydowanie przewyższała jakością ówczesne odpowiedniki europejskie.
Proces produkcji stali damasceńskiej
był
objęty
tajemnicą i nigdy nie został opanowany w Europie. Nie zachowały
się
do czasów współczesnych żadne wiarygodne opisy tego procesu. Dawna
hipoteza, że stal ta była otrzymana przez skuwanie ze sobą
wielu (300-1000 i więcej) warstw stali węglowej o kolejno narastającej
twardości, okazała się fałszywa. Współczesne eksperymenty metalurgiczne, oparte
na szczegółowych badaniach mikrostruktury tej stali, doprowadziły
do opracowania procesu technologicznego, prowadzącego do uzyskania stopu o bardzo zbliżonych
do oryginalnej stali damasceńskiej właściwościach.
Metalurdzy z Indii, prawdopodobnie
ok. 300 r. p.n.e. ( inne źródła podają 200 r. n.e.) wypracowali nową
technologię produkcji stali wysokowęglowej o bardzo wysokiej czystości,
poprzez dodatek do pieca hutniczego specjalnych gatunków szkła.
Technologia ta powoli rozpowszechniła się w Azji dochodząc do terenów
współczesnego
Turkmenistanu i Uzbekistanu ok. 900 r., oraz na Bliski Wschód
ok. 1000 r.
Technologia ta była
dalej rozwijana na tych terenach przez eksperymenty z kombinacjami lokalnych
rud żelaza
i różnych
gatunków szkła. Z powodów, które nie są dokładnie znane, technologia produkcji stali
damasceńskiej została zapomniana na Bliskim Wschodzie ok. 1600
r. Próbowano
ją
odtwarzać w różnych miejscach, jednak bez pełnego powodzenia m.in. w Rosji, Belgii i
Wielkiej Brytanii.
Przez jakiś czas sądzono, że stal damasceńska była produkowana w podobny sposób, w jaki czyniono to przy produkcji mieczy w Japonii. Proces ten polegał na skuwaniu na gorąco i zawijaniu wokół ostrza kilkudziesięciu kolejnych warstw stali o narastającej stopniowo twardości, a następnie wkładaniu tak przygotowanej głowni do kwasu solnego i ostatecznym szlifowaniu ostrza. Proces ten prowadzi do otrzymania na powierzchni dość podobnej do stali damasceńskiej faktury, co długo wprowadzało badaczy w błąd. Współczesne badania metalurgiczne udowodniły jednak, że stal damasceńska była wytapiania jednolicie.
Powstała również koncepcja, że stal damasceńska nie była wytapiana na miejscu, lecz importowano ją z Indii. Wykopaliska na terenie Turkmenistanu dowiodły jednak, że stal ta była wytapiana na miejscu, gdyż znaleziono resztki pieców hutniczych. Być może wytop wykonywany był na miejscu, ale ruda i szkło były importowane z Indii.
Obecnie tak zwana „stal damasceńska” jest szeroko
wykorzystywana do produkcji noży kuchennych z
najwyższej półki. Kupowane
przez profesjonalnych kucharzy, wielokrotnie droższe niż zwykłe. Nie jest to
oryginalna stal damasceńska, a jedynie
materiał, który w wyniku obróbki uzyskuje cechy wizualne do niej zbliżone (w dalszym ciągu
ustępujący oryginałowi pod względem wytrzymałości).
Mimo wielokrotnych prób i badań pełnej technologii
produkcji stali damasceńskiej nie udał się odtworzyć.
O raaaanyyy! - ale nudy!
OdpowiedzUsuńhttp://hefajstos-agh.cba.pl/?pl_wytopy-w-piecu-indukcyjnym,13
OdpowiedzUsuń