Grypa szaleje nie tylko w Naprawie. Warto pamiętać, ze grypa
jest chorobą wirusową i nie można jej wyleczyć antybiotykami. Leczy się
jedynie objawy – ból gardła, zbija
gorączkę, łagodzi dolegliwości mięśniowo-kostne, udrażnia nos.
Kolejki w
przychodnich zniechęcają, czasem można walczyć domowymi sposobami. Podstawą
domowej apteki powinien być czosnek, jako główny składnik wszelkiego rodzaju
wywarów, syropów i naparów. Czosnek ma bowiem silne działanie antybakteryjne,
łagodzi katar i kaszel.
Syrop z czosnku
Należy
zmiażdżyć kilka ząbków, do powstałej masy wcisnąć sok z dwóch cytryn, całość
zalać niewielką ilością przegotowanej, schłodzonej wody. Miksturę trzeba
przełożyć do ciemnego słoiczka i odstawić na kilka dni. Potem odcedzić. Syrop
najlepiej pić trzy razy dziennie.
Mleko z miodem i
czosnkiem
Jest to
prawdziwie wybuchowa mieszkanka mleka, masła, czosnku i miodu. Do szklanki
ciepłego mleka trzeba dodać łyżkę masła i łyżkę miodu, całość doprawić dwoma
ząbkami rozgniecionego czosnku. Mikstura nawilża i natłuszcza błony śluzowe
gardła oraz działa dezynfekująco.
Dla
twardzieli polecana jest kanapka z czosnkiem. Sam chuch zabija wszelkie
zarazki!
Syrop
cebulowo-czosnkowy
Posiekaną
główkę czosnku i pokrojone na krążki dwie duże cebule, układa się w miseczce na
przemian warstwami. Zalewa to się miodem (około 5 łyżek) oraz sokiem z 2-3
cytryn. Około doby musi to się macerować, potem miksturę trzeba odcedzić i pić
trzy razy dziennie. Uwaga! Syrop należy przechowywać w lodówce.
Można też
przyrządzić syrop z samej cebuli. Pokrojoną w plastry zasypujemy cukrem lub
zalewamy miodem. Po kilku godzinach można już pić 3 – 5 razy dziennie.
Okłady z liści
kapusty
Kilka liści
świeżej kapusty trzeba zanurzyć na chwilę w przegotowanej gorącej wodzie. Po
wyjęciu delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Ciepłą papkę przykłada się na
szyję i owija szalikiem. Okład stosuje się przez kilka minut i wymienia.
Prozdrowotnie zadziała ciepło, jak również zawarte w liściach kapusty związki
siarki oraz sól potasowa, które powstrzymują rozwój stanu zapalnego.
Syrop z czerwonych buraków
Dużego
buraka ćwikłowego po obraniu kroi się w kostkę i zasypuje 4 łyżkami cukru.
Miksturę odstawić trzeba na jeden dzień, a następnie pić dwa razy dziennie.
Herbata z prądem
Górale nią
leczą wszystko! Jest to ponoć najlepszy sposób na wczesne stadium choroby. Do
posłodzonej, nie za gorącej herbaty, należy wlać ok. 50 g spirytusu, ale
proporcje zależą od upodobań. Najlepiej pić przed snem.
Można też
wypić klasycznego groga. Rum lub inny silny trunek, rozcieńczyć trzeba gorącą
wodą. Dodać można sok z cytrusów, cynamon lub cukier dla poprawy smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz