Powered By Blogger

wtorek, 2 lipca 2013

Mikrofalówka na cenzurowanym

Izba niższa francuskiego parlamentu przegłosowała ustawę, na mocy której restauratorzy będą musieli ujawniać, które z serwowanych w ich lokalach dań są podgrzewane w mikrofalówce, a które przygotowywane na miejscu.
Nie jest to kwestia szkodliwości podgrzewania potraw w mikrofalówce, a raczej sprawa jakości. Wielu restauratorów kupuje hurtowo gotowe dania i buch do mikrofalówki!
Potem nieco przypraw, trochę świeżej zieleniny i jest „domowy” obiad.
Za podanie nieprawdziwej informacji grozić będzie grzywna. Takim ustaleniom w Polsce „koneserka smaku” - Magda Boska Gessler – pewnie by tylko przyklasnęła! 
Spotkało się to z poparciem właścicieli droższych restauracji, ale również potencjalnych klientów. Panuje zgodne przekonanie, że takie przepisy wymuszą na restauratorach powrót do tradycji przygotowywania świeżych dań na miejscu. Ma to nie tylko przywrócić uznanie dla francuskiej kuchni, ale też zaowocować nowymi miejscami pracy. Federacja restauratorów Synhorcat, która popiera ustawę, szacuje, że może ich być nawet 25 tys. , ale też podskoczą ceny - o około 7 procent.
W przeprowadzonym przez Synhorcat sondażu 31 proc. restauratorów przyznało, że przynajmniej niektóre z potraw w ich lokalach to dania gotowe. Wśród nich dwie trzecie twierdzi, że gdyby musieli ujawniać prawdę o tych potrawach, to wolą je przygotować na miejscu.
Ustawę przegłosowano znaczną większością głosów i trafi ona teraz do Senatu, który zajmie się nią prawdopodobnie we wrześniu.
W Polsce raczej takie przepisy by nie przeszły. Nie ma jeszcze ogólnego zwyczaju rodzinnych wyjść do restauracji, które odstraszają cenami. Jak pokazały „Kuchenne rewolucje” i tak większość produktów jest zamrażanych, a potem… co się dzieje na zapleczu restauracji – może lepiej nie widzieć!
A te tanie garkuchnie, które w jadłospisie mają głównie bigos i fasolkę po bretońsku, na mikrofali stoją.

 

1 komentarz:

  1. No - nie! - jaja sobie robisz? Bigos i fasolkę po bretońsku, odgrzewają w garach. Czym częściej tym lepsze.

    OdpowiedzUsuń