Powered By Blogger

wtorek, 12 lutego 2013

Śledzie, wino i co ino

            Wtorek przed środą popielcową, czyli popularny „śledzik” to ostatnia okazja, by porządnie się zabawić, boć to bowiem koniec karnawału. Zgodnie z sarmackim zwyczajem w czasie ostatków można, wypada, a nawet trzeba „ulżyć sobie”, by jakoś przetrzymać post. A głównym punktem ostatkowych imprez, w Wielkopolsce zwanych „podkoziołkiem”, są śledzie.
Same nazwy potraw ze śledzi przyprawiają o zawrót głowy, a co tu mówić o smakowaniu! Te ryby bowiem można podawać na zimno i gorąco, jako sałatkę, przystawkę czy danie główne.
Śledzie przyrządzić można w śmietanie, jogurcie, oleju, majonezie, zalewie, można zapiekać je z chrzanem, podawać w różnych sosach, mogą być z rodzynkami, orzechami, jajkami, jabłkami, burakami, pomidorami czy grzybami.
 Niektóre przepisy są mniej znane, a szkoda, gdyż rezultat jest świetny! Po prostu pycha!
Śledzie w białym winie
Na sześć porcji tego specjału potrzebne jest : 500 g filetów śledziowych, 3 goździki, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, szczypta cukru, 1 szklanka wytrawnego białego wina, 1 opakowanie sparzonych rodzynek (opcjonalnie) i 3 cebule.
Śledzie moczy się w mleku, odsącz i kroi na małe kawałki. W garnuszku trzeba zagotować szklankę wody z goździkami, liściem, zielem angielskim i pieprzem. Dodaje się szczyptę cukru i dalej gotuje pod przykryciem, aby aromaty dobrze się uwolniły. Do takiego wywaru, po przecedzeniu, dodajemy wino i jeszcze raz gotujemy. Teraz też można dodać sparzone rodzynki.
Drobno posiekaną cebulę trzeba sparzyć wrzątkiem i układamy w słoju ze śledziami. Całość zalewa się marynatą. Powinno to około doby „pracować”. 
 
Sałatka śledziowa z rzeżuchą
Składniki: 35 dag filetów śledziowych w oleju (matiasy), 10 jajek, 1 cały duży por, rzeżucha, 6 łyżek majonezu, pieprz.
Filety śledziowe trzeba opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Ugotowane na twardo jajka też kroi się w kostkę, a por w półplasterki. Po przeprawieniu do smaku pieprzem sałatkę przekłada się do miski i posypuje posiekana rzeżuchą. Teraz na trochę do lodówki i gotowe!


Śledzie z pomarańczami i przyprawą piernikową
Składniki: 500 g filetów śledziowych (ok 4 szt), 2 pomarańcze lub 3 mandarynki, 1 cebula, 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej, 5-6 łyżek oleju, 1 łyżka soku cytrynowego.
Solone śledzie kilka godzin trzeba moczyć w wodzie, opłukać, osuszyć i pokroić w kawałki. Pokrojoną w plasterki cebulę należy sparzyć wrzątkiem, odcedzić, potem skropić sokiem z cytryny.
Obrane ze skórki pomarańcze kroimy w plasterki i posypujemy przyprawą piernikową. W naczyniu (słoik lub miska) układa się na przemian cebulę, pomarańcze i śledzie. Całość zalewamy olejem i pozostawiamy w chłodnym miejscu na jeden, dwa dni.
Śledzie z powidłami śliwkowymi
Składniki: śledzie solone - 5 szt., powidła śliwkowe - 3 łyżki, sok z cytryny - 1 szt, olej słonecznikowy - 5 łyżek, wiórki migdałowe - 1/2 łyżeczki, pieprz, cukier do smaku.
Powidła śliwkowe skrapia się sokiem z cytryny i olejem, dodajemy wiórki migdałowe przyprawiamy pieprzem i cukrem, potem dokładnie miesza. Wymoczone filety śledziowe zalewa się tym sosem i odstawia na kilka godzin do lodówki. Można też dodać całe, suszone śliwki.
Tak przyrządzonych śledzi nie należy długo przechowywać. 
Śledzie z miodem w pomidorach
Składniki: 5 filetów z matyjasa, 2 duże cebule, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka przyprawy Specialite z suszonymi pomidorami, 1 łyżka miodu, 2 łyżki cukru, 0,25 szklanki oleju, 1/4 szklanki octu, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, 3 większe listki laurowe, 1 łyżka gorczycy, 2 szklanki mleka.
Na patelni na rozgrzany olej, wkłądamy pokrojone w piórka cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy miód i cukier, a kiedy się roztopią, dokładamy koncentrat pomidorowy, ocet, obrany czosnek i przyprawy. Smaży się ok. 15 minut. Na końcu dodaje się gorczycę. Teraz zalewa musi wystygnąć.
Śledzie moczy się ok. 30 min. w mleku. Następnie, po osączeniu kroi się na małe kawałki. Po wymieszaniu z przygotowanym sosem pomidorowo-miodowym, przekłada się wszystko słoika i na ok. 12 godzin wstawia do lodówki.








1 komentarz:

  1. Biorę się do roboty!Miód i wino już przygotowane!

    OdpowiedzUsuń